آیا با آفات مزرعه میل ورم آشنا هستید؟ آیا می دانید آفاتی به فارم میل ورم حمله کرده و ممکن است به مزرعه آسیب جدی وارد کنند؟ همراه با میل ورم آسیا باشید در ادامه و برای پاسخ به این دو سوال به معرفی این آفات می پردازیم. مزایای بیشمار میل ورم از جمله ارزش غذایی خوب آن باعث شده است که این حشره، یکی از مواد مهم تغذیهای برای بسیاری از حیوانات نظیر خزندگان، پرندگان و آبزیان به شمار آید. حتی در برخی از مناطق آسیایی، این ماده به دلیل میزان پروتئین بالا، به عنوان غذای انسان نیز استفاده میشود.
امروزه میتوان ترکیبات میل ورم را در بسیاری از پودرهای بدن سازی یافت. علاوه بر مزایای ذکر شده استفاده از میل ورم به عنوان طعمه برای ماهی گیری نیز رایج است.همه اینها موجب روی آوردن افراد زیادی در سراسر جهان به پرورش این حشره مفید و ایجاد مزرعه میل ورم شده است.
پرورش میل ورم به سرمایه زیادی نیاز ندارد و یک کسب و کار پر بازده به شمار میرود. اگر چه ایجاد مزرعه میل ورم و فروش این موجود مفید و غنی از پروتئین، کاری آسان است؛ اما همواره با چالشها و مشکلاتی مواجه خواهد بود. به وجود آمدن آفتهای گوناگون در مزرعه میل ورم یکی از این مشکلات متداول است.
کپک
برای پرورش میل ورم باید بستری مناسب تهیه کرد. این بستر میتواند مخلوطی از سبوس انواع غلات و تکههای میوه باشد. یکی از مشکلاتی که در بستر میل ورمها ایجاد شده و موجب نگرانی پرورش دهندگان میل ورم میشود، ایجاد کپک است. رطوبتی که از طریق سبزیجات و میوهها ایجاد میشود، به همراه عدم وجود یک تهویه مناسب، موجب به وجود آمدن انواع کپک در بستر میل ورم خواهد شد.
مبارزه با کپک
در مورد کپک، بهترین راه مبارزه، پیشگیری است اما چنانچه با وجود مراقبتهای لازم، کپکی در بستر به وجود آمده، باید میل ورمها را از بستر بیرون آورد؛ باکس پرورش میل ورم را شسته و پس از خشک کردن، بستر تازهای ایجاد کرد. پس از آن میتوانید میل ورمها را به بستر بازگردانید.
راههای پیشگیری از ایجاد کپک
- ایجاد تهویه مناسب در باکس پرورش و تنظیم میزان رطوبت
- رعایت اصول بهداشتی و نظافت به موقع در رابطه با باکس پرورش میل ورم
- خارج کردن بافت های مرده از سطح بستر میل ورم و جایگزین کردن آنها با بافت تازه
کنه غلات
نوعی از آفات میکروسکوپی که به سرعت تکثیر میشوند و مزرعه میل ورم را فرا میگیرند، کنه غلات نام دارند. کنه غلات ابتدا به صورت گرد و غبار روی بستر میل ورم ایجاد میشود و سطح تکههای میوه را در بستر، میپوشاند. اگر هر ازگاهی، بستر میل ورم را به خوبی بررسی کنید، میتوانید به موقع متوجه وجود کنه غلات شوید. کنه غلات در محیط مناسب به سرعت رشد میکند. شرایط ایده آل برای رشد این نوع آفت، محیط مرطوب با میزان رطوبت 80 درصد و دمایی در حدود 20 تا 25 درجه سانتیگراد است.
پیشگیری از ایجاد کنه غلات
- ایجاد تهویه مناسب در باکس پرورش میل ورم
- جلوگیری از ایجاد رطوبت بیش از حد در محیط
مبارزه با کنه غلات
برخی موجودات، به عنوان شکارچی کنه غلات شناخته میشوند. این شکارچیها از کنهها تغذیه کرده و آنها را از بین میبرند.
برخی از مواد شیمیایی نیز به عنوان سم آفات عمل کرده و موجب نابودی کنه غلات میشوند؛ اما همیشه باید این راه را به عنوان آخرین راه در نظر گرفت. استفاده از مواد شیمیایی میتواند در محیط پرورش میل ورم مشکل ایجاد کند. همچنین استفاده زیاد از سم، موجب مقاومت کنه غلات به آن میشود.
شب پره هندی
شب پره هندی یکی دیگر از آفات مزرعه میل ورم به شمار میرود. ایجاد این آفت در بستر میل ورم موجب به وجود آمدن مشکلاتی نگران کننده برای لاروها خواهد شد. در صورت ایجاد این آفت، باید بستر میل ورم تمیز و یا تعویض گردد؛ که در اینصورت هزینههایی را برای پرورش دهنده ایجاد خواهد کرد.
بنابراین بهترین راه، پیشگیری از ایجاد شب پره هندی است. این آفت در غلاتی مانند برنج، ذرت و سایر مواد سازنده بستر میل ورم، یافت شده و به سرعت تکثیر میشود. شب پره هندی از مواد بستر و فضولات میل ورم تغذیه کرده و رشد میکند.
پیشگیری از ایجاد شب پره هندی
برای جلوگیری از وقوع این اتفاق، باید میزان حرارت و رطوبت باکس پرورش را به دقت بررسی نمود؛ تا از بالا رفتن میزان رطوبت یا ایجاد دمای مناسب برای رشد و تکثیر این آفات، جلوگیری کرد.
مبارزه با آفت شب پره هندی
یکی از راههای مبارزه، ردیابی این حشره توسط فرمون های جنسی شب پره هندی میباشد. در صورتی که جمعیت شب پره هندی زیاد نباشد میتوان با استفاده از تلههای چسبنده فرمونی این آفات را کنترل کرد.
همچنین با استفاده از سه روش اتمسفری، نظیر جایگزینی ازت، جایگزینی دی اکسید کربن و کاهش فشار اتمسفری، میتوان باعث نابودی شب پره هندی شد.
در روش جایگزینی ازت میزان اکسیژن محیط را کاهش داده و با ازت جایگزین میکنند؛ این امر موجب مرگ آفات میشود.
در جایگزینی دی اکسید کربن نیز از دی اکسید کربن با غلظت 35 درصد و یا بیشتر استفاده میکنند و این کار باعث مرگ شب پره هندی میشود.
کاهش فشار اتمسفر نیز موجب از دست رفتن آب بدن شب پره هندی و نابودی آن میشود.
علاوه بر موارد فوق، میتوان با افزایش و یا کاهش دما، از رشد و تکثیر این حشره در محیط جلوگیری کرد. دمای بالاتر از 40 درجه سانتی گراد و یا زیر 6 درجه سانتی گراد، باعث مرگ این افت خواهد شد.
سوالات متداول
آیا ایجاد آفات در مزرعه میل ورم، اجتناب ناپذیر است؟
در اکثر موارد میتوان با نظافت به موقع بستر پرورش میل ورم، تنظیم دمای محیط پرورش و جلوگیری از ایجاد رطوبت زیاد در محیط، از رشد و تکثیر آفات جلوگیری کرد؛ اما با وجود همه این اقدامات، ممکن است آفتها ایجاد شوند.
آیا روشی برای مبارزه با آفات مزرعه میل ورم وجود دارد؟
بهترین راه برای مبارزه با آفات، پیشگیری از ایجاد آنها میباشد و باید مراقبتهای لازم را جهت جلوگیری از به وجود آمدن و یا تکثیر آفات انجام داد؛ اما در صورت ایجاد آفات، میتوان بستر و باکس پرورش میل ورم را تعویض کرد و یا از سایر روشهای ذکر شده برای از بین بردن آفات استفاده کرد.