بیماری های رایج بلبل خرما شامل موارد متعددی هستند که هر کدام از این موارد باید به صورت جداگانه مورد بررسی قرار بگیرند. زیرا بلبل خرما یک پرنده ی کوچک و بسیار حساس می باشد که اگر به درستی از آن نگهداری نشود و بهداشت و تغذیه ی خوبی نداشته باشد، ممکن است که دچار بیماری شود و آسیب ببیند.
این نکته را به خاطر داشته باشید که روش پرورش غلط خود عاملی مهم برای بروز بیماری در این پرنده محسوب می شود. در این مقاله قصد داریم که بیماری های مختلفی که ممکن است بلبل خرما به آنها دچار شود را بررسی کنیم و راه درمان هر یک را به شما بگوییم. تا در صورت مواجهه با هر کدام از این بیماری ها، یک شناخت نسبی کامل داشته باشید و بتوانید بهترین تصمیم ممکن را برای بلبل خرما خانگی خود بگیرید.
برخی از رایج ترین بیماری هایی که ممکن است در بدن این پرنده رخ دهند شامل: سل، آنفولانزا، نیوکاسل، یبوست، اسهال و… می باشند که هر کدام از این بیماری ها علائم و روش درمان جداگانه دارند.
علائم بیماری های رایج بلبل خرما
بیماری های رایج بلبل خرما نشانه ها و علائم مختلفی دارند که هر کدام از این بیماری ها علائم خاص خود را به شکل خاصی در بدن این پرنده نشان می دهند.
بلبل خرما مانند اکثر پرنده ها به صورت غریزی سعی در پنهان کردن بیماری خود دارد و چندان خود را بیمار نشان نمی دهد. اما اگر شما در روند زندگی این پرنده علائم زیر را مشاهده کردید باید بدانید که قطعاً پرنده شما دچار یک بیماری شده است و باید به دامپزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:
- بی اشتهایی
- کاهش تغذیه
- کاهش ناگهانی وزن
- کاهش تحرک و پویایی
- احساس افسردگی و کز کردن در گوشه قفس
- عدم توانایی نشستن روی سطح میله های قفس
- بی حالی
- نگاه غمگین
- کدر شدن چشم ها
- افتادگی بال ها
- احساس خواب آلودگی مداوم
- چشمان بسته یا نیمه باز
- تغییر شکل و رنگ مدفوع
- یبوست
- اسهال
- سرفه
هر کدام از علائم ذکر شده می توانند نشان دهنده ی یک بیماری خاص باشند که قطعاً شما با مشاهده این علائم و مراجعه به دامپزشک میتوانید به این نتیجه برسید که بلبل خرما دچار چه نوع از بیماری شده است.
بیماری پر ریزی و تاسی بلبل خرما و درمان آن
یکی از بیماری های رایج بلبل خرما ریختن پر و تاسی می باشد. طبیعی است بلبل خرما یکبار در سال دچار پر ریزی شود که در اواسط تابستان این اتفاق را تجربه می کند. اما وقتی که پر ریزی در زمان دیگری اتفاق بیفتد و علائم دیگر مانند ناراحتی حیوان را هم به دنبال داشته باشد، میتواند نشاندهنده شپش روی پرهای پرنده باشد. که این اتفاق در اثر عدم رعایت بهداشت و نظافت قفس بلبل خرما رخ می دهد.
برای درمان شپش می توانید به دامپزشک مراجعه کنید تا با تجویزی که انجام می دهد به رفع این مشکل کمک کند. علاوه بر این، مشکلات مربوط به پوست و پر بلبل خرما هم ممکن است که تاسی را به دنبال داشته باشند. در نتیجه تشخیص علت این اتفاق فقط و فقط بر عهده دامپزشک می باشد.
اگر دوست دارید که پر ریزی در بلبل خرمای شما اتفاق نیفتد، همواره نظافت قفس پرنده را رعایت کنید و سعی کنید که به بهداشت پرنده اهمیت دهید.
علاوه بر این روزانه ساعت مشخصی را برای آفتاب گرفتن و دریافت ویتامین D برای پرنده اختصاص دهید. زیرا ویتامین D به رشد پرهای جدید کمک زیادی می کند. در کنار تمام این موارد دقت به تغذیه و افزایش تحرک می تواند از پر ریزی در بلبل خرما جلوگیری داشته باشد.
اسهال و مسمومیت غذایی در بلبل خرما و درمان آن
اسهال یکی از بیماری های رایج بلبل خرما می باشد که اکثر بلبل های خرما حداقل یک بار در زندگی خود این مشکل را تجربه کرده اند.
مهم ترین دلیلی که برای اسهال پرنده های خانگی در نظر گرفته می شود، مسمومیت غذایی می باشد.
وقتی که پرنده به خوردن غذای فاسد، کپک زده یا غیر بهداشتی بپردازد، قطعا دچار اسهال خواهد شد. البته عوامل دیگر مانند استرس بیش از اندازه به پرنده هم اسهال را به دنبال دارند.
دقت داشته باشید که تغذیه بلبل خرما نقش مهمی روی قسمت های مختلف بدن این پرنده می گذارد و ارتباط مستقیم با اکثر بیماری هایی که برای بلبل خرما به وجود می آید نیز دارد.
اگر اسهال با استفراغ همراه شد، باید احساس خطر زیادی داشته باشید و هر چه سریع تر به اورژانس و دامپزشک مراجعه کنید. در صورتی که اسهال به دلیل مسمومیت غذایی رخ داد، باید آب بدن بلبل خرما را به بهترین شکل ممکن فراهم کنید و از دهیدراته شدن بدن پرنده جلوگیری داشته باشید تا پرنده دچار کم آبی نشود.
در قسمت کف قفس می توانید از دستمال کاغذی یا کاغذ استفاده کنید تا پرنده احساس راحت تری داشته باشد و برای جلوگیری از رشد میکروب و باکتری و رعایت بهداشت، به صورت مداوم کاغذ یا دستمال را تعویض کنید.
وقتی که پرنده به اسهال مبتلا شده است، از مصرف سبزیجات و میوه جات خودداری کنید و سعی کنید که از غذاهای شور و خشک استفاده داشته باشید تا اسهال قطع شود. در صورتی که اسهال ادامه دار بود، مجدداً باید به دامپزشک مراجعه داشته باشید تا دامپزشک تجویز جدیدی را ارائه کند.
ورم شکم بلبل خرما و علت آن
یک بیماری مهم که در لیست بیماری های رایج بلبل خرما قرار می گیرد، ورم شکم است. ورم شکم دلایل مختلفی دارد که شامل عفونت روده، انسداد روده، گیر کردن تخم در شکم پرنده و مشکلات گوارشی می باشد.
گیر کردن تخم زمانی رخ می دهد که بلبل خرما دچار کمبود کلسیم باشد و بدین ترتیب پوسته تخم مرغ به خوبی شکل نگیرد و در شکم پرنده گیر کند. در این شرایط پرنده بسیار بی تاب و بی حال می شود و با ورم شکم روبرو خواهد شد.
ضمن تمام این موارد، نوشیدن آب آلوده، خوردن غذای فاسد و انگلی باعث عفونت دستگاه گوارش و عفونت روده می شود. که این مسئله هم ورم شکم بلبل خرما را به دنبال خواهد داشت. معمولا ورم شکم روش درمانی قطعی و صد در صدی ندارد و در اکثر موارد با مرگ پرنده همراه می شود.
اما می توانید برای جلوگیری از تلف شدن پرنده از روغن زیتون، داروهایی که دامپزشک تجویز میکند و یا حتی از سرکه سیب استفاده داشته باشید. خوردن این موارد به رفع انسداد و رفع عفونت کمک خواهد کرد.
شکستگی پای بلبل خرما و روش درمان آن
شکستگی پای پرنده مشکلی است که برای اکثر پرنده ها رخ می دهد. که این مسئله برای بلبل خرما نیز اتفاق می افتد.
پاهای این پرنده بسیار حساس است. به ویژه در روزهای ابتدایی زندگی بلبل خرما هنوز استخوان بندی کامل و محکمی ندارد و طبیعی است که حساس و شکننده باشد. پس خطر شکستگی پا در این موقعیت افزایش پیدا خواهد کرد.
علاوه بر این ممکن است که بر اثر اتفاقات مختلف مانند: سقوط، برخورد با قفس، گیر کردن پا دور نخ، چسبیدن مدفوع به پا و … شکستگی و عفونت در پای پرنده اتفاق بیفتد.
تمام مشکلات مربوط به پای پرنده، از شکستگی گرفته تا زخم و عفونت، باید تحت درمان دامپزشک بررسی شوند و با دارو های خاصی که دام پزشک تجویز می کند بهبود پیدا کنند. معمولاً برای درمان عفونت پا بلبل خرما از تتراسایکلین می توان استفاده کرد.
یبوست در بلبل خرما و روش درمان آن
یبوست از جمله بیماری های رایج بلبل خرما می باشد که البته نه تنها فقط برای بلبل خرما، بلکه برای اکثر پرندگان و همه حیوانات و انسان ها نیز رخ می دهد.
یبوست در اثر مشکلات گوارشی و به ویژه تغذیه نامناسب اتفاق می افتد. که به دفع سخت مدفوع و کاهش دفعات دفع، یبوست گفته می شود.
وقتی که پرنده دچار کم آبی بدن شود و تحرک کم داشته باشد و از میوه و سبزیجات پر فیبر در تغذیه اش استفاده نشود، قطعاً با یبوست مواجه خواهد شد.
برای درمان یبوست باید پرنده آب کافی دریافت کند. از غذاهای سرشار از فیبر و به ویژه سبزیجات استفاده کند. خوردن میل ورم زنده در این موقعیت می تواند بسیار موثر باشد. زیرا میل ورم زنده فیبر بالایی دارد و با پروتئین بالای خود به جذب و دفع بهتر غذا ها کمک می کند. اگر یبوست با این نکات درمان نشد بهتر است که از روغن زیتون هم استفاده کنید و یا به دامپزشک مراجعه داشته باشید.
سخن آخر
اکنون که بیماری های رایج بلبل خرما را شناختید، می توانید در نگهداری از این پرنده بهتر عمل کنید و سعی کنید که با رعایت نکات لازم، از بروز بیماریهای مختلف در بدن این پرنده جلوگیری داشته باشید.
حتما به این موضوع پی برده اید که تغذیه نقش مهمی در جلوگیری از بیماری های مختلف در بدن این پرنده دارد. جهت خریداری غذاهای با کیفیت و به ویژه انواع میل ورم خشک و زنده با کیفیت برای تغذیه بلبل خرما، می توانید به سایت میل ورم آسیا مراجعه کنید.
سؤالات متداول
آیا بیماری یبوست در بلبل خرما قابل درمان است؟
بله یبوست جزو بیماری های خیلی جدی و خطرناک برای این پرنده نیست و با اصلاح تغذیه و رژیم پر فیبر و داشتن تحرک کافی درمان می شود.
اسهال در بلبل خرما به چه علتی رخ می دهد؟
در اکثر موارد اسهال به علت مسمومیت غذایی در بلبل خرما رخ می دهد. اما می تواند دلایلی مانند استرس و فشار روانی هم داشته باشد.
ریزش پر بلبل خرما طبیعی است؟
ریزش پر برای بلبل خرما یک بار در طول سال، یعنی در تابستان ها، طبیعی بوده و در غیر این صورت می تواند نشان دهنده بیماری های مختلف مانند کنه، شپش و… در بدن پرنده باشد.
Comments (6)