گربهها جزو حیواناتی میباشند که بسیار بانمک و زیبا هستند به همین علت اکثر افراد ترجیح میدهند که از این حیوانات زیبا و خانگی در منزل نگهداری کنند و امروزه شاید در منزل نیمی از ایرانیان شاهده گربههای خانگی باشیم. گربهها هم مانند سایر حیوانها ممکن است که دچار بیماریهای مختلف شوند. در این مطلب قصد داریم که به بیماری کلیه در گربه بپردازیم و این بیماری را در بدن گربه ها مورد بررسی قرار دهیم.
بیماریهای مربوط به کلیه میتوانند برای گربهها بسیار خطرناک باشند. در نتیجه مطالعه مطالب مربوط به این بیماری را به کسانی که دارای گربه های خانگی هستند پیشنهاد میکنیم. تا از بیماری کلیه در گربه آگاهی کامل پیدا کنند.
کلیه جزو حیاتیترین اعضای بدن گربهها به حساب میآید که نقش مهمی در عملکرد صحیح بدن و زندگی گربه ایفا میکند. در واقع موارد مختلف مانند کنترل فشار خون، تولید هورمون های مختلف، تصفیه کردن خون و… جزو وظایف مهم کلیه در بدن گربه محسوب میشود و وقتی که سن گربهها افزایش پیدا کند، عملکرد کلیه هم کم کم ضعیفتر میشود و اگر نتوان این عملکرد ضعیف را کنترل کرد، منجر به بیماریهای مختلف خواهد شد.
البته نه تنها گربههای سن بالا، بلکه بچه گربهها هم در خطر این بیماریها قرار دارند و ممکن است که در اثر حادثه، ضربه، عفونت و یا هر اتفاق دیگری دچار مشکلات کلیوی شوند.
وظیفه کلیه در بدن گربه چیست؟
وقتی که به بیماری کلیه در گربه میپردازیم، باید وظیفه و عملکرد کلیه در بدن گربهها هم بررسی کنیم. کلیه گربه ۲۰ درصد از خون بدن گربه را تصفیه میکند و باعث میشود که مایعات بدن و تعادل الکترولیتی تنظیم شوند. علاوه بر این به تنظیم فشار شریانی و تعادل بازی اسیدی بدن گربه هم کمک زیادی میکند.
پس میتوانیم بگوییم که کلیه نقشی مهم و تعیین کننده در بدن گربه ایفا خواهد کرد. علاوه بر این کلیه باعث دفع کلسیم اضافه شده و به تولید ویتامین D هم کمک زیادی خواهد کرد. به صورت کلی نقش پر اهمیتی در متابولیسم بعضی از مواد معدنی در بدن گربه ایفا میکند.
ضمن تمام این موارد، باید این موضوع را هم بیان کنیم که کلیه وظیفه دفع مواد زائد، شیمیایی و متابولیسم از طریق ادرار را هم دارا می باشد و اگر کلیه گربه دچار بیماری شود و نتواند عملکرد معمول و همیشگی خود را داشته باشد، ممکن است که قسمتهای مختلف بدن گربه تحت تاثیر این اتفاق قرار بگیرد و پیامدهای ناگواری را به دنبال داشته باشد.
دلایل بروز بیماری کلیه در گربه
دلایل و عوامل مختلفی وجود دارند که باعث ایجاد بیماری کلیه در گربه میشوند و هر یک از این دلایل هم ممکن است که برای تعداد خاصی از گربهها اتفاق بیفتند و همه چیز به شرایط زندگی آن گربه بستگی خواهد داشت.
از جمله مهمترین دلایل ایجاد بیماریهای کلیوی در بدن گربه عبارتند از:
- افزایش سن که باعث کاهش عملکرد صحیح کلیه میشود
- ایجاد عفونتهای ویروسی
- بروز عفونتهای باکتریایی
- افزایش وزن
- تغذیه ناسالم
- ضعف سیستم ایمنی
- خوردن مواد سمی
- بیماریهای ژنتیکی
پس اگر هر یک از این عوامل در زندگی گربه شما اتفاق افتاد، باید بدانید که کلیههای گربه شما در خطر جدی قرار دارند و باید سریعاً به دامپزشک ماهر مراجعه کنید. تا از وجود بیماری کلیه در گربه آگاهی پیدا کند.
همانطور که مشاهده کردید یکی از عوامل مهم بروز بیماری کلیه، تغذیه ناسالم میباشد. برای اینکه بتوانید از یک تغذیه سالم در رژیم غذایی روزانه گربه خود استفاده کنید، میتوانید به سایت میل ورم آسیا مراجعه داشته باشید و غذاهای گربه که در این سایت موجود شدهاند را مشاهده کنید.تا بهترین انتخاب را برای حیوان خانگی خود رقم بزنید. تمام غذاهای عرضه شده در این سایت در رده تغذیه سالم قرار میگیرند و کاملا بی ضرر و سرشار از ویتامین و پروتئین هستند.
بیماری مزمن کلیه CKD در گربه
یکی از مرسومترین بیماریهای مربوط به کلیه در بدن گربه بیماری مزمن کلیه میباشد. که باعث میشود عملکرد کلیه به تدریج تضعیف شود و کم کم کلیه از کار خواهد افتاد.
این بیماری در میان تمام بیماریهای کلیوی شایعتر و خطرناکتر است که ممکن است برخی از گربهها را به خود دچار کند. آسیبها و صدماتی که این بیماری در بدن گربه رقم میزند برگشتناپذیر و بسیار سنگین هستند و گربه در صورت بهبودی هم تا آخر عمر با عوارض این بیماری زندگی خواهد کرد.
هرچقدر که سن گربه افزایش پیدا کند، خطر بروز این بیماری هم افزایش پیدا خواهد کرد.
علائم این بیماری عبارتند از:
- کم اشتهایی
- حالت تهوع
- استفراغ
- بیحالی
- احساس تشنگی
- ریزش موهای گربه
- افزایش فشار خون
- ایجاد بوی بد در دهان
- ضعف و کم خونی
- تکرر ادرار که به علت تشنگی زیاد و نوشیدن بیش از اندازه آب اتفاق میافتد.
وقتی که گربه شما با این علائم مواجه شد، باید به دامپزشک مراجعه کنید و دامپزشک با جمع آوری نمونه خون و نمونه ادرار آزمایشات لازم روی بدنه گربه را انجام میدهد. تا از وجود بیماری کلیه در گربه اطمینان پیدا کند که در اکثر موارد پاسخ این آزمایش با وجود چنین علائمی مثبت خواهد بود.
درمان بیماری CKD در گربه
بیماری کلیه در گربه وقتی که مزمن شود و کم کم باعث تضعیف عملکرد کلیه شود، معمولاً درمان قطعی نخواهد داشت و فقط میتوان این بیماری را کنترل کرد تا از پیشرفت آن جلوگیری شود.
برای مثال اگر ریشه بیماری به عفونت برگردد باید عفونت در بدن گربه برطرف شود. یا برای حل مشکل کم آبی بدن میتوان به تزریق مایعات در داخل بدن گربه پرداخت و به طور کلی اقدامات لازم برای محافظت از کلیه را انجام داد.
اصلاح رژیم غذایی گربه، افزایش کیفیت غذاهای گربه و حفظ آرامش گربه میتواند از پیشرفت سریع این بیماری جلوگیری کند. به طور کلی در این موقعیت گربه با کمآبی زیادی مواجه میشود پس باید مصرف آب گربه افزایش پیدا کند. علاوه بر آب، گربه به پروتئین هم نیاز خواهد داشت و باید از منابع غذایی سرشار از پروتئین برای گربه خود استفاده کنید.
سخن آخر
بیماری کلیه در گربه مشکل بسیار جدی و حائز اهمیتی میباشد که هرگز نباید آن را سرسری گرفت. کسانی که دارای گربههای خانگی هستند حتماً این مسئله را جدی بگیرند و چکاپهای سالانه را برای گربه انجام دهند تا دچار بیماری کلیوی نشود.
زیرا این بیماری وقتی که اتفاق بیفتد، ممکن است که مشکلات زیادی را به بار بیاورد. پس حتماً برای حفظ سلامتی گربههای خود مراقبهای لازم را انجام دهید تا سریعاً در صورت وجود بیماری کلیه در گربه درمان را آغاز کنید.
سؤالات متداول
آیا بیماری مزمن کلیه در گربه درمان میشود؟
خیر این بیماری درمان قطعی و صد در صدی ندارد. بلکه باید با اصلاح سبک زندگی گربه و داروهایی که دامپزشک تجویز میکند، میتوان آن را کنترل کرد.
آیا تکرر ادرار در گربه نشان دهنده بیماری کلیوی میباشد؟
بله یکی از مهمترین نشانههای بیماری مزمن کلیه تکرر ادرار است که باید جدی گرفته شود. در صورت مشاهده تکرر ادرار، سریعاً گربه خود را به یک دامپزشک نشان دهید تا بررسیهای لازم و آزمایشات مهم را انجام دهد.
کلیه چه نقشی در بدن گربه ایفا میکند؟
کلیه وظایف مهمی در بدن گربه دارد که مهمترین وظیفه آن تصفیه خون بوده و میزان فشار شریانی را هم به بهترین شکل ممکن تنظیم میکند. در واقع کلیه در متابولیسم برخی از مواد معدنی در بدن گربه نقش مهمی دارد.