پسیتاکوز عروس هلندی که به عنوان تب پرندگان هم شناخته می شود، یک بیماری مشترک بین انسان و انواع پرنده های خانگی است. البته در بین دام ها هم شاهد ابتلا به بیماری هستیم. این تب می تواند بیش از ۴۰۰ گونه از پرندگان را به خود درگیر کند و پرندگان قوی ترین ناقل برای این عفونت هستند.
عامل ایجاد کننده ی این بیماری یک باکتری می باشد که علائم بسیار خطرناک را به دنبال دارد و در نهایت باعث مرگ پرنده خواهد شد. اگر جزو افرادی هستید که به نگهداری از حیوان خانگی و به ویژه نگهداری از پرنده و طوطی علاقه دارید باید بدانید که عروس های هلندی عامل انتقال این بیماری خطرناک به انسان ها هستند و این بیماری یکی از خطرناک ترین بیماری های مشترک بین انسان و پرندگان است.
اگر پرنده شما در معرض آلودگی قرار بگیرد و این باکتری مرگبار وارد بدن او شود، بدون تردید نه تنها پرنده ی شما خطر بسیار جدی و بدی را تجربه می کند، بلکه سلامت شما هم مورد تهدید قرار خواهد گرفت.
این بیماری بعد از ورود به بدن پرنده تا ۳ روز هیچ علامتی ندارد و بعد از سه روز نشانه های خود را بروز می دهد که آغاز درمان در این موقعیت می تواند کمی دیر باشد و این موضوع باعث شده است تا پسیتاکوز عروس هلندی تبدیل به یک بیماری مرگبار شود.
پسیتاکوز عروس هلندی چگونه اتفاق می افتد؟
شاید این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که اصلاً عروس هلندی چگونه به این بیماری مبتلا می شود، باید بدانید که راه های زیادی برای انتقال این عفونت وجود دارند. اما اصلی ترین و شایع ترین راه انتقال، تماس مستقیم پرنده ی آلوده با پرنده ی سالم است و این چرخه و زنجیر می تواند همین طور ادامه پیدا کند و سایر پرنده ها را هم به خود درگیر کند.
از طرف دیگر باکتری موجود در عفونت پسیتاکوز از طریق مدفوع پرنده دفع می شود و وقتی که یک پرنده ی سالم از مدفوع پرنده ی بیمار تنفس کند، یا ظرف آب و غذای مشترک با پرنده ی بیمار داشته باشد و پا روی مدفوع پرنده بیمار بگذارد، قطعاً به این باکتری مرگبار دچار خواهد شد.
قدرت شیوع این بیماری بسیار بالا است و در کوتاه ترین زمان ممکن می تواند تعداد زیادی از پرندگان را به خود درگیر کند. توجه داشته باشید که قرار گرفتن پرنده در محیطی که تهویه سالم ندارد و مملو از تنفس آلوده ی پرنده بیمار می باشد، خطر جدی برای پرنده ی سالم خواهد داشت و جزو عوامل انتقال دهنده ی این بیماری می باشد.
پس سعی کنید که برای جلوگیری از پسیتاکوز عروس هلندی پرنده ی خود را از این عوامل انتقال دهنده دور نگه داشته باشید. تا پرنده ی شما در معرض این عفونت خطرناک قرار نگیرد.
علائم پسیتاکوز در عروس هلندی
پسیتاکوز عروس هلندی یا همان تب پرندگان نشانه های مختلفی دارد و پرنده هایی که به این بیماری مبتلا می شوند، شامل عروس هلندی، طوطی، ماکائو، قناری، کبوتر، مرغ، اردک و بوقلمون هستند و در بین تمام این موارد قطعا عروس هلندی بیشتر از سایرین در معرض خطر قرار دارد.
بعد از اینکه این بیماری وارد بدن پرنده ی شما شد، تا سه روز هیچ علامتی از خود نشان می دهد و بعد از سه روز علائم آن بروز پیدا می کنند. که این علائم عبارتند از:
- اسهال
- سرفه
- ایجاد لرزش زیاد در بدن
- کاهش ناگهانی وزن
- ژولیدگی و نامرتب شدن پرها
- احساس خواب آلودگی مداوم
- ایجاد مشکل در تنفس پرنده
- خروج ترشح از چشم و بینی طوطی
وقتی که مشاهده کردید پرنده ی شما این علائم را دارا می باشد و احوالاتِ مناسبی ندارد، باید هرچه سریع تر به دامپزشک مراجعه کنید. زیرا در صورتی که پسیتاکوز عروس هلندی جدی گرفته نشود و اقدامات اورژانسی برای درمان آن صورت نگیرد، خطر مرگ بسیار زیادی خواهد داشت و زندگی پرنده را مختل می کند.
عوامل مختلفی وجود دارند که باعث تشدید این بیماری در بدن عروس هلندی می شوند. برای مثال استرس، کمبود ویتامین و پروتئین در بدن پرنده، کاهش قدرت سیستم ایمنی در دوران تولید مثل و تخمک گذاری، محیط آلوده قفس و… هر کدام از عواملی هستند که علائم این بیماری را تشدید می کنند و روند بهبود آن را با مشکل مواجه خواهند کرد.
چگونه پسیتاکوز در عروس هلندی تشخیص داده می شود؟
برخی از علائم پسیتاکوز عروس هلندی با سایر بیماری های ویروسی و عفونی مشترک هستند. به همین علت ممکن است که دامپزشک دچار شک و تردید در تشخیص نهایی خود شود. اما برای تشخیص دقیق وجود این باکتری در بدن پرنده، می توان از آزمایش خون استفاده کرد و حتی برخی از آزمایشات مانند آزمایش های مختلف سرولوژی و کشت هم تعیین کننده وجود این باکتری در بدن عروس هلندی هستند.
معمولاً بهترین روش ممکن برای تشخیص این بیماری آزمایش کشت مدفوع می باشد. زیرا این باکتری در مدفوع پرنده های مبتلا یافت می شود.
روند درمان پسیتاکوز در عروس هلندی
پسیتاکوز عروس هلندی شاید یک بیماری خطرناک و مرگبار باشد، اما اگر اقدامات لازم برای درمان آن به موقع انجام شود، میتوان امیدوار بود.
حدود ۵۰ درصد از پرندگان می توانند درمان موفقیت آمیز از این بیماری داشته باشند و به سلامت از آن رها شوند. معمولا آنتی بیوتیک ها موثر ترین روش ممکن برای درمان این عفونت هستند. زیرا عفونت های باکتریایی فقط با آنتی بیوتیک درمان می شوند. آنتی بیوتیک داکسی سایکلین انتخاب خوبی میتواند در این دوران باشد. البته همه چیز بستگی به نظر و تجویز نهایی دامپزشک خواهد داشت.
این داروهای آنتی بیوتیک حدود ۴۵ روز باید به صورت مداوم و مرتب استفاده شوند. تا در نهایت پرنده از این عفونت رها شود و بتوان از سلامت پرنده اطمینان حاصل کرد.
اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از پسیتاکوز در عروس هلندی
برای اینکه پسیتاکوز عروس هلندی اتفاق نیفتد، می توانید اقدامات پیشگیرانه ی زیادی انجام دهید. اولین اقدام فراهم کردن تغذیه ی مناسب و کامل برای پرنده می باشد. زیرا تغذیه ارتباط مستقیم با سیستم ایمنی دارد و وقتی که تغذیه سالم و مغذی باشد، سیستم ایمنی پرنده قوی خواهد بود و در نتیجه به باکتری های مختلف مبتلا نمی شود.
جهت خریداری یک تغذیه ی کامل و اصولی برای عروس هلندی می توانید به وبسایت معتبر میل ورم آسیا مراجعه داشته باشید تا از طریق این سایت معتبر بهترین و کامل ترین غذا ها را برای پرنده ی خود خریداری کنید و سیستم ایمنی پرنده را تقویت کنید.
نکات بعدی، تهویه مناسب و رعایت بهداشت قفس و تمیز کردن روزانه قفس های پرنده می باشند. سعی کنید که حتما به نظافت و عدم آلودگی قفس پرنده اهمیت دهید. دور نگه داشتن پرنده از عوامل مخرب هم نقش مهمی در جلوگیری از این بیماری ایفا می کند.
سخن آخر
پسیتاکوز عروس هلندی امروزه با دارو های آنتی بیوتیک و اقدامات موثر قابلیت کنترل و درمان دارد. اما این موضوع باعث نمی شود که اقدامات پیشگیرانه را انجام ندهید. زیرا در صورتی که عروس هلندی شما سیستم ایمنی قوی نداشته باشد، شاید نتواند به خوبی با این بیماری مبارزه کند و دچار مرگ شود. پس سعی کنید که حتماً پرنده خود را از آلودگی ها و میکروب ها دور نگه داشته باشید و همواره به سلامت و زندگی سالم پرنده خود اهمیت بیشتری بدهید.
سؤالات متداول
آیا پسیتاکوز فقط مختص عروس های هلندی می باشد؟
خیر، این بیماری نه تنها عروس هلندی را به خود درگیر می کند، بلکه می تواند انسان ها، دام ها و سایر پرندگان مانند قناری، مرغ عشق، مرغ و اردک و… را هم به خود درگیر کند.
ریشه ی بیماری پسیتاکوز در عروس هلندی چه چیزی است؟
ریشه ی این بیماری یک باکتری خطرناک است که بعد از ورود به بدن پرنده تا ۳ روز هیچ علامتی نخواهد داشت و پس از آن با تب و سایر علائم خود را نشان می دهد.
بهترین دارو برای درمان عفونت پسیتاکوز در بدن پرنده چیست؟
بهترین راه حل استفاده از آنتی بیوتیک هایی مانند داکسی سایکلین می باشد که باید به مدت ۴۵ روز ادامه پیدا کند.