کرم میل ورم و مگس سرباز سیاه، کدامیک؟! این سوال عمده افرادی است که در حوزه پرورش ماکیان، آبزیان و پرندگان مشغول به کار هستند. آنها در پی یافتن منبعی مهم و بسیار عالی برای تامین پروتئین مورد نیاز این حیوانات میباشد. منبعی که علاوه بر پروتئین، دیگر مواد مغذی مهم را هم برای این حیوانات فراهم نماید و مورد علاقه آنها نیز باشد. همچنین این منبع میبایست مقرون به صرفه بوده و همواره امکان تهیه آن وجود داشته باشد. این روزها حشرات به دلیل تاثیر کم محیطی و فواید تغذیهای که دارند به یکی از مهمترین منابع تبدیل شدهاند، به گونهای که در حال حاضر فارمهای بسیاری در جهت پرورش انواع حشرات و فروش آنها به عنوان خوراک حیوانات در سر تا سر جهان ایجاد شدهاند. در این میان کرم میلورم و مگس سرباز سیاه محبوبیت بالاتری دارند آنها نه تنها خوراک حیوانات به شمار میروند بلکه به جهت ارزش غذایی به عنوان حشرات خوراکی برای انسانها شناخته شدهاند؛ از این رو انتخاب بین این دو میتواند کمی گیجکننده یا سوال برانگیز باشد. به همین دلیل مجموعه میل ورم آسیا قصد دارد با انجام مقایسه کلی میان آن دو، به سوالی که پرسیده شد، پاسخی مطلوب دهد. پس همراهمان باشید.
کرم میل ورم چیست؟
کرم میلورم، لارو گونهای از سوسکهای تیره به نام سوسک تاریکی است. این نوع کرمها بیشتر در مناطق مدیترانهای یافت میشوند و در ابتدا به عنوان آفت باغ شناخته میشدند اما پس از پی بردن به ارزش غذایی آنها به عنوان خوراک حیوانات مختلف استفاده شد. اگر چه چرخه حیات میلورم بر اساس محیط زندگی متفاوت است اما این جاندار طی 19 تا 31 هفته از مراحل تخم، کرم (لاور)، شفیره گذر کرده و به سوسک تاریکی تبدیل میشود.
تخم اولین مرحله از مراحل حیات میلورم است. سوسکهای تاریکی پس از لقاح نزدیک به 500 تخم میگذارند. حدود 4 هفته پس از تخمگذاری لاروها از تخم خارج میشوند. لارو میلورم، حدود 8 تا 10 هفته در محیط زندگی کرده، از گیاهان و حشرات مرده تغذیه نموده و رشد میکند. در این مرحله لارو بین 10 تا 20 بار پوستاندازی میکند. در انتهای این مرحله کرم بیش از 2.54 سانتیمتر طول دارد و رنگ آن قهوهای طلایی میباشد. پس از اتمام مرحله دوم یعنی رشد کامل کرم، مرحله شفیرگی شروع میشود؛ در این مرحله که مطابق با دمای محیط اطراف میتواند چند هفته تا چند ماه طول بکشد، میلورم هیچگونه حرکتی نکرده و تغذیه نمیکند. پس از اتمام این مرحله سوسک تاریکی از شفیره بیرون آمده و دوباره این چرخه با لقاح از سر گرفته میشود.
مگس سرباز سیاه چیست؟
لارو مگس سرباز سیاه را میتوان پیرانیا دنیای حشرات دانست. آنها توانایی خوردن طیف وسیعی از مواد زائد دارند و میتوانند در طول روز دو برابر وزن خود غذا بخورند. این حشرات همچنین به عنوان کوچکترین نیروگاه بازیافت شناخته میشوند و عمدتا بومی نیمکره غربی و استرالیا میباشند.
مگس سرباز سیاه گاز نمیگیرد، نیش نمیزند و در کل ضرری نمیرساند. در حقیقت به نظر میرسد هدف از وجود مگس سرباز سیاه بالغ به طور عمده برای جفتگیری و تخمگذاری است.
و اما درباره چرخه زندگی مگس سرباز سیاه باید گفت که این حشرات در هوا جفتگیری میکنند. پس از جفتگیری حشره ماده حدود 500 تخم میگذارد. لارو مگس پس از حدود چهار روز از تخم بیرون میآیند و نزدیک به دو هفته حیات و رشد آنها به شکل لارو به طول میانجامد. پس از این دو هفته (در این بازه لارو مگس سرباز سیاه قادر به تبدیل طیف وسیعی از مواد آلی به زیستتوده کوچکتر است) مرحله شفیرگی آغاز میشود؛ این مرحله چند هفته است که پس از آن مگس سرباز بالغ بیرون میآید.
در واقع دوره زندگی مگس همانند میلورم است اما بازه زمانی کوتاهتر (45 روز) را به طور طبیعی طی میکند. البته گفته شده اگر که هدف پرورش این حشره در فارم است این بازه زمانی به 15 روز هم میرسد.
مقایسه میلورم با مگس سرباز
بهترین راه برای انتخاب از بین میلورم و مگس سرباز سیاه، مقایسه ارزش غذایی هر یک، فواید و خواصی که هر کدام دارند و سختی پرورش و تکثیر هر کدام از آنها میباشد تا با شناخت دقیق در ارتباط با خوراک ماکیان، پرندگان و آبزیان انتخاب درستتری داشت.
ارزش غذایی مگس سرباز و میلورم
ارزش غذایی میلورم زنده با میلورم خشک متفاوت است. میلورم زنده متشکل از 20 درصد پروتئین، 13 درصد چربی، 2 درصد فیبر و 62 درصد رطوبت است. اما میلورم خشک یا همان کرم آرد خشک پروتیئن بالاتر و رطوبت کمتری دارد؛ میلورم خشک تشکیل شده از 53 درصد پروتئین، 28 درصد چربی، 6 درصد فیبر و تنها 5 درصد رطوبت است
لارو مگس سرباز سیاه بیشتر به جهت آنکه منبع عالی پروتئین است، شناخته میشود. این حشرات حاوی 43 درصد پروتئین (البته 37% تا 65% هم گفته شده است) هستند و سرشار از کلسیم و سایر مواد مغذی میباشند. آنها اسید آمینهای مشابه با پودر ماهی دارند. در این میان لارو مگس سرباز سیاه متشکل از کتین است. کتین قالبا بر هضم پروتئین و بر عملکرد پروش پرندگان تاثیر منفی میگذارد.
ترکیبات | میلورم خشک/درصد | لارو مگس سرباز سیاه/درصد |
پروتئین | 50% | 41% |
چربی | 25% | 28% |
فسفر | 0.06% | 0.4% |
فیبر | 7% | 10% |
رطوبت | 7% | 10% |
کلسیم | – | 2% |
نسبت کلسیم به فسفر | 1:2 | 1.5:1 |
خواص مگس سرباز سیاه در مقایسه با میلورم
مگس سرباز سیاه مزایا و خواص ویژهای دارند همانطور که میل ورمها نیز به سبب برخورداری از خواص خیلی خوب در رشد و پرورش گروههای مختلف حیوانات نظیر ماکیان، پرندگان و آبزیان نقش بسزایی دارند.
- درباره مگس سرباز سیاه میتوان گفت که لاور این حشره دارای پروتئین خوبی است. همچنین چربی آن از نوع سالم است (در واقع لوریک اسید نصف چربی موجود در این لارو را تشکیل میدهد. این نوع چربی در برابر آلودگیهای باکتریایی مقاوم است و با آن مقابله میکند) و مواد مغذی دیگری نیز در آن وجود است. این حشره برای آبزیان، پرندگان و ماکیان بسیار مفید است.
قرار دادن لاور مگس سرباز سیاه در برنامه غذایی پرندگان و ماکیان سخت شدن پوست تخم آنها را به جهت وجود کلسیم باعث میشود و سطح انرژی این حیوانات را در زمان تخمگذاری به اندازه نرمال میرساند چرا که آنها انرژی خود را از دست میدهند. همچنین عموما پر ماکیان و پرندگان دارای پروتئین است از این رو تغذیه از لارو مگس سرباز در راستای تامین آن موثر خواهد بود. علاوه بر اینها برای دوره سرما نیز گزینه مناسبی جهت تامین پروتئین خواهد بود. وجود کلسیم و فسفر عملکرد هورمونی ماکیان و پرندگان را بهبود میبخشد
ناگفته نماند که استفاده از این ماده میتواند حیوانات را از ابتلا به برخی از بیماریها نظیر سالمونلای رودهای در امان نگاه دارد.
- و اما کرم میلورم را میتوان یکی از موارد پر مصرف برای خوراک حیوانات به ویژه سه گروه ماکیان، پرندگان و آبزیان معرفی کرد گروههای پرندگان و ماکیان علاقه فراوانی به تغذیه از حشرات و کرمها دارند، گنجاندن میلورم زنده یا خشک در جیره غذایی آنها باعث بالا رفتن قوای جنسی پرنده برای جفتگیری، افزایش ایمنی در مقابل بیماریها و ایجاد شادابی و نشاط در پرهای آنها به سبب وجود پروتئین میشود. همچنین به رشد سریع جوجههای پرندگان کمک قابل توجهی خوهد کرد.
برای گروه آبزیان نظیر ماهیهای خوراکی و زینتی، با قرار دادن کرم میلورم در برنامه غذاییشان میتوان به رشد خوب ماهیان، بالا رفتن میزان تخمریزی آنها و افزایش مقاومت در برابر مقدار PH آب در کنار تثبیت رنگ طبیعی ماهیان زینتی اشاره کرد.
حال کدامیک؟
برای تصمیم گیری در ارتباط با انتخاب میان این دو، باید به نکاتی که در این مقاله بیان میشوند، توجه کرد. همچنین توجه به این امر مهم است که ارزش غذایی لارو مگس سرباز سیاه و کرم آرد تماما به زمان برداشت آن بستگی دارد. اما همانطور که مشاهده میشود کلسیم مگس سیاه سرباز بیشتر است و این موضوع آن را به گزینهای خوب برای ماکیان تبدیل کرده است . این در حالی است که میزان فسفر کرم میلورم و همچنین پروتئین آن بالاتر است و برای رشد پرندگان و آبزیان سودمند میباشد.
Comments (2)