علت بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا و درمان آن

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا یکی از جدی ترین، خطرناک ترین و شایع ترین بیماری هایی است که در بین پرندگان زینتی، فقط مرغ مینا را به خود درگیر می کند.  معمولا این بیماری در صورتی که کمی دیر تشخیص داده شود، باعث تلف شدن و مرگ پرنده خواهد شد. پس تا انتهای این مطلب همراه باشید تا بهتر با ماهیت این بیماری مرگبار آشنا شوید.

زیرا در صورت شناسایی سریع بیماری امکان درمان آن وجود دارد و می توان به این قضیه امیدوار بود.  خواندن این مقاله برای تمام افرادی که از مرغ مینا نگه داری می کنند واجب است. زیرا همه ی مرغ های مینا می توانند در معرض خطر این مریضی قرار بگیرند.

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا چیست؟

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا زمانی رخ می دهد که ذخیره سازی منبع آهن در بدن پرنده افزایش پیدا کند. همانطور که می دانید، مرغ مینا از معدود پرنده هایی است که نسبت به آهن حساسیت بسیار زیادی دارد و همواره باید از غذاهای بدون آهن یا با آهن کم برای مرغ مینا استفاده کرد. زیرا دستگاه گوارش این پرنده توانایی هضم و جذب آهن را ندارد.

این بیماری خطرناک، می تواند به خودی خود پرنده ی شما را بسیار اذیت کند و حتی باعث مرگ آن شود. طی این بیماری، آهن در کبد جذب شده و در طهال و مغز استخوان پرنده ذخیره می شود و از هیچ راهی دفع نمی شود. ‌

دلایل بروز بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا

بروز بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا می تواند بنا به دلایل مختلفی بروز پیدا کند. اگر شما با دلایل بروز این بیماری آشنا شوید، می توانید در روند جلوگیری از آن عملکرد بهتری داشته باشید و به حفظ جان و حس سلامتی مرغ مینای خود کمک کنید. در ادامه سعی می‌ کنیم که دلایل بروز این بیماری را به تفصیل و به صورت کامل برای شما توضیح دهیم تا شناخت شما در این زمینه هم کامل شود.

ژنتیک

یکی از مهمترین دلایلی که باعث می شود مرغ مینا به مشکل ذخیره آهن مبتلا شود، ژنتیک می باشد. فیزیولوژی بدن مرغ مینا به شکلی طراحی شده است تا فایده بسیار کمی از آهن داشته باشد. این مسئله کاملا ژنتیکی و ذاتی است به همین منظور وقتی که مرغ مینا از مواد غذایی آهن دار استفاده کند تمام آهن موجود در آن غذا جذب کبد و سایر اعضای بدن پرنده شده و باعث بروز این بیماری خطرناک می شوند.

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا

تغذیه نا مناسب

دلایل تغذیه ای می توانند بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا را به دنبال داشته باشند. وقتی که مرغ های مینا در قفس و یا اسارت زندگی می‌ کنند و یک صاحب آگاه و با دانش نداشته باشند، جیره ی غذایی نادرست و نا مناسبی خواهند داشت و وقتی که جیره غذایی مرغ مینا سرشار از آهن باشد و پرنده در قفس هیچ تحرکی هم نداشته باشد، قطعاً و به صورت صددرصد دچار این بیماری را خواهد شد.

 به همین دلیل است که تاکید می کنیم اگر از مرغ مینا نگهداری می کنید سعی کنید آگاهی و دانش بالایی در این زمینه کسب کنید و از غذاهای مناسب برای پرنده خود استفاده داشته باشید. تا با این مشکلات و معضلات جدی روبرو نشوید. امروزه غذا هایی تولید و عرضه شده اند که مختص مرغ مینا می باشند و فواید بسیار زیادی هم برای این پرنده دارند و کاملا بی ضرر هستند.

علائم و نشانه های بیماری هموکروماتوز یا ذخیره آهن در مرغ مینا

علائم بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا بسیار زیاد است و قطعا اگر با این علائم آشنا شوید می توانید بهتر این بیماری خطرناک را بشناسید.

این علائم عبارتند از:

  • تغییر رنگ فضله و سبز شدن آن
  • بی حالی و افسردگی پرنده
  • نشستن مداوم پرنده در قفس
  • عدم تعادل و تلو تلو خوردن مرغ مینا هنگام راه رفتن
  • تشنج پرنده
  • رعشه و افتادن به پشت
  • نوک زدن مداوم به پاها
  • کاهش اشتها
  • تنفس سخت و صدادار
  • متوقف شدن سخن گفتن پرنده
  • ایجاد ورم در شکم
  • قرمز شدن چشم ها

اگر با هر کدام از این علائم در بدن مرغ مینا خود مواجه شدید، سعی کنید که حتما آن را جدی بگیرید و به صورت اورژانسی به دامپزشک مراجعه کنید. زیرا این موارد چیزی نیستند که با درمان های خانگی و راه حل های ساده برطرف شوند و در صورتی که شما این علائم را جدی نگیرید، باید آماده ی مرگ مرغ مینای خود و تلف شدن پرنده باشید.

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا

ممکن است که در روزهای ابتدایی فقط با تغییر رنگ فضله ی پرنده مواجه شوید. به هیچ عنوان تصور نکنید که این تغییر رنگ در فضله به علت سردی دستگاه گوارش است و خود به خود برطرف می شود. به محض اینکه این علامت را دیدید احساس خطر کنید و به دامپزشک مراجعه کنید تا خیالتان راحت شود.

درمان بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا

درمان بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا در صورتی که زود تشخیص داده شود، امکان پذیر است و می‌ توان در کنار درمان‌ های پزشکی از برخی از درمان های خانگی هم استفاده کرد. تاکید می‌ کنیم که اولین و مهمترین راه در این زمینه مراجعه به دامپزشک و بهره‌ گیری از تخصص بالای دامپزشک است و در مرحله بعدی می توانید بعد از تجویز دارو از روش های خانگی استفاده کنید.

 اولین راه حل درمانی، که تاثیر بسیار زیادی هم دارد، استفاده از غذای مناسب و مخصوص مرغ مینا است. شرکت‌ های زیادی که در حوزه ی تولید غذای پرندگان فعالیت می‌ کنند، غذای مخصوص و ویژه برای مرغ مینا تولید کرده‌ اند که شما می توانید این غذای مخصوص مرغ مینا را از طریق سایت میل ورم آسیا خریداری کنید.

این غذا که مجموعه‌ ای از پلت های بوجاری شده شده و بهداشتی می باشد، فاقد آهن است و بر اساس فیزیولوژی بدن مرغ مینا تولید شده است. پس با مراجعه به سایت میل ورم آسیا و خرید این غذای سالم به درمان سریع تر مرغ مینا خود کمک کنید.

 نکته ی بعدی استفاده از چای برای درمان این بیماری است. البته تمام این موارد باید در کنار درمان دارویی ادامه داده شوند. چای مقدار زیادی تانن ندارد و تانن ماده ای است که از جذب آهن جلوگیری می کند. بدین ترتیب آهن وارد شده به کبد مرغ مینا با مصرف چای دفع خواهد شد.

داشتن تحرک و پرواز هم به درمان سریع تر پرنده کمک می‌ کند. پس سعی کنید که پرنده ی خود را روزانه از قفس بیرون کنید تا مرغ مینا ساعاتی را به پرواز بپردازد و تحرک کافی داشته باشد.

استفاده از عرق کاسنی به علت اینکه یک تصفیه کننده عالی برای کبد محسوب می‌ شود، به سم زدایی کبد کمک خواهد کرد.

پیشگیری از بزرگ شدن کبد و مشکل ذخیره آهن برای مرغ مینا

جهت پیشگیری از بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا باید نکات مهمی را رعایت کنید. اولین نکته نظافت مداوم قفس پرنده است. تا پرنده ی شما در معرض آلودگی ها قرار نگیرد. زیرا وقتی که پرنده در معرض آلودگی باشد، سیستم ایمنی ضعیفی خواهد داشت و در برابر این بیماری خطرناک به سرعت تسلیم می‌ شود.

راه حل بعدی، عدم استفاده از مواد غذایی آهن دار است. حتماً مواد غذایی را قبل از دادن به مرغ مینا بررسی کنید و از نبود آهن در ترکیبات غذای مورد نظر اطمینان حاصل کنید. در کنار این نکته، از غذا هایی که سرشار از ویتامین ث هستند هم به هیچ عنوان استفاده نکنید. ویتامین ث به تنهایی شاید برای پرنده ضرر نداشته باشد. اما به جذب بیشتر آهن کمک می کند و این موضوع می‌تواند خطرناک باشد.

ویتامین A هم به جذب بیشتر آهن کمک می کند و نباید مورد استفاده قرار بگیرد. پلت هایی که مخصوص مرغ و خروس هستند نباید برای مرغ مینا استفاده شوند. چون آهن زیادی دارند.

برخی از حبوبات مثل لوبیا، نخود و عدس هم جزو حبوباتی محسوب می‌ شوند که آهن بسیار بالایی داشته و نباید برای مرغ مینا استفاده شود.

در یک کلام اگر شما حواستان به تغذیه ی پرنده باشد و از غذاهایی که حاوی آهن هستند استفاده نکنید، می توانید از این بیماری خطرناک جلوگیری داشته باشید و دیگر نگرانی خاصی از بابت سلامت کبد پرنده ی خود نداشته باشید.

سخن آخر

بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا بدون تعارف جزو خطرناک ترین بیماری هایی است که می تواند این پرنده را به خود درگیر کند و بهترین راه حل ممکن برای جلوگیری از این مشکل فقط و فقط عدم استفاده از غذاهایی است که حاوی آهن هستند. زیرا دستگاه گوارش این پرنده توانایی جذب آهن را ندارد و این آهن در کبد مرغ مینا جمع شده و این مسئله می‌ تواند به‌ تنهایی مرگ این پرنده را به دنبال داشته باشد. سعی کنید که غذای مخصوص مرغ مینا را از مراجع معتبر خریداری کنید تا هرگز با این مشکل روبرو نشوید.

سؤالات متداول

چه ویتامین هایی به جذب بیشتر آهن در بدن مرغ مینا منجر می‌ شوند؟

 ویتامین های A و C باعث جذب بیشتر آهن در بدن مرغ مینا شده و به همین علت هرگز نباید از غذاهایی که حاوی این ویتامین هستند برای پرنده ی خود استفاده کنید.

چه زمانی این بیماری باعث مرگ پرنده می‌ شود؟

 در صورتی که بیماری ذخیره آهن دیر تشخیص داده شود قطعاً باعث مرگ خواهد شد و هیچ راه حل و درمانی نخواهد داشت‌ اما اگر زود تشخیص داده شود می توان به درمان آن امیدوار بود.

اولین علامت بیماری ذخیره آهن در مرغ مینا چیست؟

 تغییر رنگ فضله و سبز رنگ شدن آن و معمولاً اکثر مرغ های مینا در صورت ابتلا به این بیماری در ابتدا با این علامت روبرو می‌ شوند و به همین علت در صورتی که این علامت را مشاهده کردید، به دامپزشک مراجعه کنید تا از علت دقیق آن آگاه شوید.

Rate this post

Comments (2)

  1. مینا من ۸ سالشه بی تعادل شده و همه ی او الائم رو نداره بیحالم هست مشکل از کبدشه؟ چیکارش کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *